Mogen wij u even voorstellen aan: DE FAMILIE HANS EN RITA WIERDA
Zoals op de welkom-barbecue van De Nederlandse Vereniging is aangegeven, dd. 11 september 2011, willen wij dit jaar (nieuwe) leden introduceren en een kijkje nemen in hun leven in India. Niet zomaar een kijkje: wat zijn nu precies de ambities van leden in India? Wat vinden ze inspirerend maar ook vooral minder inspirerend? En welke innovatieve ideeën hebben ze voor hun landgenoten in New Delhi?
Als eerste klopten Hans en Rita Wierda op onze schouders met de mededeling: “Wij willen ons wel voorstellen; wij zijn ten slotte nieuw hier!’
Hier komt ‘ie. …
Hans en Rita Wierda, beiden 56 jaar oud en uit Oegstgeest, hebben inmiddels een lange geschiedenis in het buitenland achter de rug. De landen Noorwegen, Oman, Maleisië en tussendoor Nederland hebben de revue gepasseerd waarna India hun beiden welkom heette.
India
Momenteel werkt Hans bij CAIRN India, een oliemaatschappij, als Head Projects Development en hij is onder andere verantwoordelijk voor het ontwerpen en begeleiden van projecten voor het bouwen van olie productie-faciliteiten. Met twee zelfstandige zoons in Nederland en een dochter in Australië, vermaken Hans en Rita zich bijzonder in India en hebben als doel gesteld India goed te verkennen. ‘We zitten hier nu nog maar drie maanden en vinden het een fascinerend land met veel extremen. Het verkennen van de historie en cultuur staat hoog op ons lijstje en daar willen we vooral van genieten’, aldus Hans en Rita. Dat komt goed uit, want hun hobby’s zijn naast hockey, tennis, skiën, golfen, lezen en reizen ook het bezoeken van kunstmusea en luisteren naar klassieke muziek. Hans: ‘wij waren ook ‘vrienden van het concertgebouw’ en gingen regelmatig naar Amsterdam voor een mooi concert’. Beiden willen hun culturele belangstelling voortzetten in India, het land eigen maken en vooral veel Indiase mensen leren kennen.
Echter, India heeft ook vele extremen en een andere kant van de medaille waar je aan moet wennen, volgens Rita. De definitie ‘veiligheid op de weg’ wordt in India anders geïnterpreteerd. Hans gaf een voorbeeld van zijn werk: ‘Op je werk probeer je toch een standaard na te streven met ‘internationale sophistication’, maar zodra je je voet buiten het kantoor zet, wordt je direct geconfronteerd met het primitieve leven op straat. Een heel hoog percentage van de bevolking leeft onder de armoede grens maar tegelijkertijd barst het van de miljardairs. Een hoog niveau van spiritualiteit met meditatie en ethiek versus de corruptie. Het is een land in ontwikkeling maar meer mensen zouden daar de voordelen van moeten kunnen genieten’.
Favorieten…
Hans en Rita’s favoriete muziek is klassieke muziek. Hun favoriete eten is Zuid-Oost Aziatisch, Chinees, Maleisisch maar ook de verrukkelijke tandoori’s uit India! Een goed idee voor de Nederlandse Vereniging om een tweede kookworkshop te organiseren met bovenstaande gerechten, nietwaar?
Een gemis uit Nederland
‘Nederland echt missen doen we niet hoor’, zei Rita. Maar toch, de bekende zaken zoals drop, décafé, het concertgebouw en lekker grof donker bruinbrood werden genoemd tijdens het beantwoorden van de vraag wat ze nu écht missen uit Nederland. “Natuurlijk missen we de kinderen en goede vrienden, maar we maken fantastische dingen mee die nu absoluut de moeite waard zijn. En je kunt ook skypen en makkelijk reizen’. Als Hans met pensioen gaat, verheugen ze zich allebei om in Nederland te wonen wegens de goede organisatie van het land en hun kenniskring. ‘Nederland is wat dat betreft toch ons ‘thuis’.
Ideeën voor De Nederlandse Vereniging
Het bestuur vond dat tegenover een kleine voorstelronde een idee moest staan dat wij wellicht in de toekomst kunnen organiseren voor de Nederlanders in New Delhi. ‘In Maleisië was Rita actief in de Nederlandse club, organiseerden we klassieke concerten voor de buitenlanders en speelde Hans in Nederlandse toneelstukken/cabaret. Maar wat vooral leuk is, is als cabaretiers tijdens hun jaarlijkse Azië-tour een stop maken in New Delhi en ons vermaken met traditionele Nederlandse humor. Dat ging goed in Maleisië, dus waarom hier niet?”
Het moge duidelijk zijn dat dit een bijzonder idee is, waar wij nu al warm voor lopen. Als jullie contacten hebben binnen het Nederlandse cabaret circuit, laat het ons weten zodat we een poging kunnen wagen om een Youp van ’t Hek of een Bert Visser hierheen te laten komen.
Wij geven de pen door aan…..
… Kuldip Singh. Dat betekent dat de volgende keer Kuldip zich zal voorstellen aan ons allen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten